Značení alergenů v jídle je realitou
18.11.2014 16:32
Jakým způsobem se připravují jednotlivé restaurace na značení alergenů v jednotlivých pokrmech?
Připravte se na značení potravin, která nabývá účinnosti od 13. 12. 2014 dle nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011.
Dle návrhu metodického pokynu může být strávníkovi písemná forma informace o alergenech předána:
- prostřednictvím viditelně umístěného výčtu všech připravených pokrmů spolu s informací o obsažených alergenech – všechny alergeny obsažené v jednotlivých pokrmech
- uvedením alergenů přímo v jídelníčku
- předložením písemné informace na základě osobního vyžádání strávníka. Strávníkovi však musí být prokazatelně, viditelně a zřetelně sděleno, kde informaci o alergenech obdrží.
- při objednávce pokrmu přes internet, musí být strávník o alergenech informován již v průběhu objednávání a rovněž v okamžiku odběru pokrmu.
Týká se to každého provozovatele restaurace a stravovacího zařízení, protože mnoho alergenů jako mouka, vejce, ryby, mléko, skořápkové plody, celer, hořčice se používá do mnoho pokrmů.